Kuuluisat sikarinpolttajat kautta aikojen

Luis de Torres – noituudesta tuomittu

Kuuluisan tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksen tulkki Luis de Torres on historiallinen hahmo ja kenties ensimmäinen kuuluisaksi sikarinpolttajaksi luokiteltava henkilö. Kolumbuksen joukot olivat tuoneet sikarin Eurooppaan 1400-luvulla ja he nautiskelivat sitä mielellään itsekin, vaikka sikaria pidettiin alkuun vähintäänkin epäilyttävänä ja hieman pelottavanakin uutena tuotteena.

Luis de Torres kuitenkin poltti mystisenä ja outona pidettyä sikaria tyytyväisenä Madridissa sillä seurauksella, että legendan mukaan inkvisiittorit pidättivät sikaria polttaneen Torresin. Hänet tuomittiin noituudesta, minkä seurauksena epäonninen Luis de Torres vietti kymmenen vuotta vankeudessa vain siksi, että sattui polttamaan sikaria väärään aikaan väärässä paikassa.

Winston Churchill

Jos pitäisi mainita kuuluisin sikarin polttaja, olisi se todennäköisesti Winston Churchill. Mies oli kuuluisa Yhdistyneen Kuningaskunnan poliitikko ja pääsihteeri, joka toimi politiikassa 1940 ja 1950-luvuilla ollen merkityksellinen nimi etenkin toisessa maailmansodassa. Winston Churchill tunnettiin myös suurena sikarin ystävänä. Hänen väitetään polttaneen ainakin kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia sikareita pitkän, yli 90 vuoden ikäisen elämänsä aikana. Sikarinharrastajat tunnistanevatkin Winston Churchillin sukunimen myös eräänä sikarikokona. Churchill poltti mieluiten pitkiä ja paksuja sikareita ja hänen suosimansa sikarikoko saikin lopulta nimekseen Churchill. Vielä nykyäänkin churchill on vakiintunut nimitys tietyn kokoiselle sikarille.

Vito Corleone

Vito Corleone eli Kummisetä-elokuvasta tuttu Don Corleone ja sikari kuuluvat yhteen. Mafiapomon sormien välissä sauhuava paksu sikari ilmaa laiskasti halkovine savupyörteineen lienee yksi ikonisimmista sikarin polttamiseen liittyvistä näyistä, joka tulee helposti mieleen ensimmäisenä kun alkaa miettiä kuuluisia sikarin polttajia. Tausta on musta, Don Corleone näkyy vain osittain varjojen keskellä ja taustalla soi elokuvan tunnusmusiikki. Miehellä on päällään puku ja rusetti, ilme on synkkä ja sikaria pitelevä käsi on noussut kasvojen lähelle. Tästä näystä on tehty jopa tauluja, joita myydään monessa paikassa. Sikari näyttelee siinä pääosaa Vito Corleonen kanssa.

Fidel Castro

Kuubalaisia kuuluisa sikarimiehiä on lukuisia. Onhan Kuuba sikarin kotimaa ja kuubalaisia sikareita pidetään maailman parhaimpina. Kuuluisin kuubalainen sikarinpolttaja lienee maan pitkäaikainen johtohahmo Fidel Castro, joka nähtiin usein sikari suussaan.

Fidel Castro kertoo kiinnostuneensa sikareista henkivartijansa polttaessa niitä. Sikarit olivat merkkiä Cohiba, ja kun Castrokin alkoi polttaa niitä, varattiin Cohibat pelkästään Castron sekä hänen vieraidensa ja ystäviensä käyttöön. Nykyään Cohibaa myydään laajasti. Maailma on myös pullollaan tarinoita, joissa Castro on tarjonnut sikaria milloin kenellekin kuuluisuudelle tai muulle merkittävälle henkilölle. Jotain Fidel Castron maineesta sikarimiehenä kertoo myös se, että Kuubassa käärittiin Castron 90-vuotisjuhlien kunniaksi 90-metrinen sikari.

Mannerheim

Suomalaisista suurista nimistä muun muassa aatelismies ja sotilas Carl Gustaf Emil Mannerheim piti sikareiden polttamisesta. Hän oli hyvin kurinalainen sikariharrastuksessaan ja muisti usein ystäviään sikarilahjoilla. Muun muassa Jean Sibelius sai Mannerheimilta lahjaksi laatikollisen laatusikareita. Itse Mannerheim poltti laadukkaita kuubalaisia sikareita vain juhlahetkinä sen lisäksi, että antoi niitä lahjaksi muille. Arkena Mannerheim poltti tavallisempia ja matalampilaatuisena pidettyjä sikarimerkkejä. Aasian matkallaan hän maisteli kertomusten mukaan hollantilaisia El Aguila -sikareita. Kotioloissa hän suosi Strengbergin sikareita, joista La Planta oli hänen yleisin valintansa. Strengbergin tupakkatehdas teki Mannerheimille lopulta oman nimikkosikarin.

Jean Sibelius

Kuuluisa suomalainen säveltäjä Jean Sibelius tunnettiin myös sikarien ystävänä. Sanotaan että hänen Järvenpäässä sijaitsevan kotitalonsa Ainolan ominaistuoksu koostui sikarin savusta. Sibeliuksen kuoltua Ainolaan jäi valtavat kokoelmat laatusikareita, joita miehelle lähetettiin Yhdysvalloista asti. Sibelius aloitti sikarinpolton jo lyseoaikoinaan, mutta piti polttamisesta välillä taukoa. Sodanaikainen tupakkapula pakotti myös Sibeliuksen ajoittain tupakkalakkoon, jolloin hän vietti viikkoja ilman sikaria. Myöhemmin, vuosina 1908-1915 Sibelius oli kokonaan polttamatta sikaria ja juomatta alkoholia, sillä hänen kurkustaan leikattu kasvain pelästytti säveltäjäsankarin ja sai hänet ajattelemaan terveyttään. Sikarinpoltto kuitenkin jatkui sittemmin muun muassa hänen nimikkosikariensa ja muiden laatusikarien voimin.

Muita kuuluisia sikarinpolttajia

Psykoanalyysin kehittäjänä tunnettu lääkäri ja tutkija Sigmund Freud teki kuuluisat psykologiset havaintonsa todennäköisesti nautintoaineiden alaisena. Sen lisäksi että Sigmund Freud poltti paljon sikaria, käytti hän myös muun muassa kokaiinia, jotta jaksaisi hurjan työtahtinsa. Myös kirjailija Mark Twain nähtiin usein tupruttelemassa sikaria, samoin runoilija Stéphane Mallarmé, jolle sikari oli suuri nautinto. Nykyajan julkkiksista muun muassa Vince Vaughn, Alec Baldwin, Pierce Brosnan ja Matthew McConaghey ovat poseeranneet sikarin kanssa. Myös urheilijoita on nähty sikari huulessa. Esimerkiksi Michael Jordan on poseerannut lehden kannessa sikari kädessään. Samoin on tehnyt myös Arnold Schwarzenegger.

Sikari on ollut merkittävässä roolissa monessa elokuvassa, joista Kummisetä ja sen päähenkilö Vito Corleone ovat vain yksi esimerkki. Monessa muussakin elokuvassa ja TV-sarjassa poltellaan sikaria. Miehet saattavat kerääntyä sikarihuoneeseen tai -loungeen keskustelemaan tärkeistä asioista ja salaisuuksista. Sikariin liittyy yhä tietynlaista mystisyyttä, erityislaatuisuutta ja jopa luksusta, mistä johtuu se, että tunnettuja sikarinpolttajia on ollut aikojen saatossa ja yhä nykyäänkin paljon. Sikarinpolttoa ei pidetä yhtä arkisena ja terveydelle haitallisena kuin tavallisten tupakkatuotteiden käyttöä. Sikaria pidetään jopa luksustuotteena, jonka nautiskeluun otetaan aikaa ja joka kädessä moni julkisuuden henkilökin poseeraa mielellään.